Απάντηση της Δημοτικής Αρχής για τα έργα στον κόλπο Δερματά | Δύναμη Πολιτών
2810 223401

Απάντηση της Δημοτικής Αρχής για τα έργα στον κόλπο Δερματά

30/07

Ρεπορτάζ του Α.Παντινάκη στο Cretalive.gr:

"Σε θεσμικό κενό που υπάρχει σχετικά με τις εγκρίσεις", απέδωσε την παρέμβαση που έγινε τη Δευτέρα στον κόλπο του Δερματά ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός.

"Δεν θέλω να υποθέσω τίποτε άλλο τώρα", είπε χαρακτηριστικά, διατρανώνοντας ότι "ο Δήμος Ηρακλείου δεν παρανομεί. Αυτό είναι γνωστό, ότι είναι προσηλωμένος στη νομιμότητα". Ο κ. Λαμπρινός έκανε σαφές ότι η δημοτική αρχή "μέχρι τώρα έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις. Αν κάποια έγκριση/αδειοδότηση απουσιάζει θα έπρεπε να μας πουν κι από ποια αρχή εκδίδεται αυτή η αδειοδότηση για να μπορέσουμε να την πάρουμε".

Υπενθύμισε ακόμα ότι "στο παρελθόν ο Δήμος Ηρακλείου φρόντισε να πάρει πρόσθετες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις από την Περιφέρεια". Ο κ. Λαμπρινός ξεκαθάρισε ότι "το έργο περιλαμβάνει δύο φάσεις: Η πρώτη είναι αυτή που έχει ολοκληρωθεί ήδη και περιλαμβάνει την αντιστήριξη του πρανούς, και η δεύτερη αφορά την προσάμμωση της παραλίας. Στον κόλπο του Δερματά ο Δήμος Ηρακλείου προσπαθεί να ολοκληρώσει το έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας, για το οποίο είχε ζητήσει και επιτύχει την κήρυξη της περιοχής του Α' Δημοτικού Διαμερίσματος σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης. Προσφάτως υπήρξε μια διακοπή εργασιών, από την Αποκεντρωμένη - τον Απρίλιο αν θυμάμαι καλά - έκτοτε οι εργασίες επανελήφθησαν. Όλες οι εργασίες που γίνονται αφορούν, επαναλαμβάνω, την αντιδιαβρωτική προστασία του κόλπου, που είναι ένα έργο σε δύο φάσεις".

Ο δήμαρχος Ηρακλείου έκανε επίσης γνωστό ότι " δεν υπήρξε σήμα διακοπής των εργασιών από την Αποκεντρωμένη, προ του περιστατικού", εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι " η εμπλοκή που έχει υπάρξει μέχρι τώρα, θα λυθεί γρήγορα και το έργο θα συνεχιστεί. Γιατί για εμάς είναι απαραίτητο για την πόλη του Ηρακλείου. Είναι ένα έργο που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας και θα κάνουμε ο, τι μπορούμε για να το φέρουμε εις πέρας".

"Έχουμε κινηθεί με απολύτως νόμιμο τρόπο"

Θέση επί των εξελίξεων πήρε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης. " Δυστυχώς, οι εξελίξεις στον κόλπο του Δερματά μας στενοχωρούν, γιατί εκτελούμε σε δημόσια θέα ένα έργο μετά από πάρα πολλές κοπιαστικές διαδικασίες, τα τελευταία 3-3,5 χρόνια. Και ξαφνικά αντιμετωπίζεται σαν να πρόκειται για το μεγαλύτερο παράνομο που έχει εκτελέσει η παρούσα δημοτική αρχή", σχολίασε αρχικά και συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι "έχουμε κινηθεί με απολύτως νόμιμο τρόπο, ρωτώντας πάντα το Υπουργείο Τουρισμού που είναι ο οικοπεδούχος - γιατί ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος "μαρίνα" από το 1993 και για αυτό δεν έχουν και εφαρμογή οι κοινές διατάξεις περί αιγιαλού και παραλίας με εμπλοκή της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου".

Ο κ. Αναστασάκης πρόσθεσε ότι "έχουμε πάρει δύο φορές έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ώστε η Τεχνική λύση για την αντιδιαβρωτική προστασία που υλοποιείται να είναι συμβατή με τον χαρακτήρα της περιοχής. Και βέβαια ξεκινήσαμε, με εξαίρεση από την περιβαλλοντική αδειοδότηση καθώς η περιοχή είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κι όταν μας ζητήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να βγάλουμε νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση, γιατί είχε περάσει η διετία που θεωρούν ότι είναι το τέρμα μέσα στο οποίο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση, εκδώσαμε και περιβαλλοντικούς όρους με πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις από την Περιφέρεια Κρήτης. Κι ενώ θεωρούσαμε ότι τα έχουμε αφήσει όλα πίσω μας, προέκυψε μια παρερμηνεία, κακή ερμηνεία, το ότι δεν υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις για την εκτέλεση του έργου".

Όπως τόνισε ακολούθως ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων,"ζητήσαμε να μας υποδεχθεί ποιος είναι ο επιπλέον φορέας που πρέπει να χορηγήσει την άδεια εκτέλεσης του έργου, γιατί έχουμε την άποψη ότι απλά υπάρχει ένα κενό σε σχέση με τη συγκεκριμένη περιοχή. Επομένως, από τη στιγμή που υπάρχει η έγκριση από το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού και περιβαλλοντική ομπρέλα για τις εργασίες που γίνονται, επιβλέπει το Λιμεναρχείο για ομαλή εκτέλεση τους, δεν νομίζω ότι χώρα κάποιος άλλος φορέας στις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Περιμένουμε λοιπόν τις διευκρινήσεις, και από το Υπουργείο Τουρισμού και από την Αποκεντρωμένη, για να δούμε πώς πορευόμαστε εφεξής". Οι εργασίες στο Κόλπο του Δερματά διακόπτονται μέχρι να διευκρινιστούν τα επόμενα βήματα. Ο κ. Αναστασακης επανέλαβε, τέλος, αυτό που είχε αναφέρει νωρίτερα ο δήμαρχος Ηρακλείου, ότι "δεν μας ήρθε σήμα διακοπής των εργασιών από την Αποκεντρωμενη, για να προβούμε σε αντίστοιχες διαδικασίες με αυτές που κάναμε για τα περιβαλλοντικά, να κινηθούμε δηλαδή για την έξτρα αδειοδότηση. Οπότε βρεθήκαμε εξαπίνης ουσιαστικά χθες, και για αυτό πήγα ο ίδιος στο Λιμεναρχείο, να δώσω τις απαραίτητες εξηγήσεις για κάτι που όμως είναι ευρέως γνωστό σε όλους, και στο Κεντρικό Λιμεναρχείο".

Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Χουστουλάκης Νικόλαος του Ιωάννη - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Ο Νίκος Χουστουλάκης  γεννήθηκε στο Ηράκλειο στις 9 Δεκεμβρίου του 1972.
Οι γονείς του Ιωάννης Χουστουλάκης και Ευαγγελία Αρκουλάκη...περισσότερα

Αναστασάκης Ιωάννης του Μιχαήλ - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Ο Γιάννης Αναστασάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1980 και κατάγεται από τα Σταυράκια. Είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του Εθνικού...περισσότερα

Φλουρή Ειρήνη του Σοφοκλή - Υποψήφια Σϋμβουλος 3ης (Δυτικής Δημοτικής Κοινότητας Ηρακλείου

 περισσότερα

Ζερβάκης Ανδρέας του Ζαχαρία - Υποψήφιος Σύμβουλος 4ης (Νότιας) Δημοτικής Κοινότητας Ηρακλείου

 περισσότερα

Γκόνης Σωτήριος του Θεοδώρου - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Αλικαρνασσού

Ο Σωτήριος Γκόνης γεννήθηκε στης 10 Ιουνίου 1969 στην Αθήνα. 
Εισήχθη στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού το 1986 όπου και υπηρέτησε...περισσότερα

Γιαννάκης Ιωάννης του Ματθαίου - Υποψήφιος Σύμβουλος 4ης (Νότιας) Δημοτικής Κοινότητας Ηρακλείου

Ο Ιωάννης Γιαννάκης γεννήθηκε το 1972 στο Ηράκλειο.
Οι γονείς του, Ματθαίος Γιαννάκης και Νίκη Αεράκη διατηρούσαν...περισσότερα

Πλερωνάκη Μυρωνία του Μιχαήλ - Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Ηρακλείουπερισσότερα

Κουβαράκης Αντώνιος του Νικολάου - Υποψήφιος Σύμβουλος 1ης (Κεντρικής) Δημοτικής Κοινότητας

 περισσότερα